Hoi An

Starodavno mesto Hoi An, ki je na Unescovem seznamu kulturne dediščine, je znano kot eno najbolj očarljivih in atmosferičnih mest v Vietnamu. To dobro ohranjeno staro mesto, ki se nahaja na bregu reke Thu Bon, odraža usklajeno zlitje avtohtonih in tujih kultur, ki so se združile v to edinstveno dediščino.…

Starodavno mesto Hoi An, ki je na Unescovem seznamu kulturne dediščine, je znano kot eno najbolj očarljivih in atmosferičnih mest v Vietnamu. To dobro ohranjeno staro mesto, ki se nahaja na bregu reke Thu Bon, odraža usklajeno zlitje avtohtonih in tujih kultur, ki so se združile v to edinstveno dediščino. Od 15. do 19. stoletja je bil Hoi An pomembno trgovsko pristanišče, ki je pritegnilo številne trgovce iz različnih držav, da so se naselili tukaj.
Danes Hoi An še vedno ohranja svoj sloves. Mirno mesto s svetimi templji, čudovito mesto z barvnimi lampijoni, ki zažarijo v večernih urah in rumenimi zidovi ter starodavna lokacija z veliko zgodovinske arhitekture. Prvotne zgodovinske in kulturne značilnosti ponazarjajo izjemno univerzalno vrednost mesta.

Za arhitekturo mesta Hoi An je značilna harmonična mešanica vietnamskih, kitajskih in japonskih vplivov. Najstarejše stavbe v mestu so še vedno na vojo za ogled in postavljene po tradicionalnih japonskih in kitajskih načrtih, v preteklosti pa so pripadale pomembnejšim trgovskim družinam iz teh držav. Hoi An po mnogih stoletjih še vedno spoštuje svojo tradicijo, ljudske praznike, različna verovanja in svojo prefinjeno kulinarično umetnost. Mesto se nahaja v mirnem okolju in je obdano z ravnicami riževih polj ter mirnimi vasmi, ki imajo obrti, kot so krojaštvo, mizarstvo, izdelovanje izdelkov iz brona, keramike… Večino teh izdelkov je mogoče kupiti v mnogih trgovinicah, ki se nahajajo predvsem v starem delu mesta. Hoi An je še posebno znan po krojaštvu, saj ti lahko elegantno moško ali žensko obleko naredijo po merah v enem dnevu in za res nizko ceno.

Stari del mesta je znan po deloma lesenih hišah s kamnitimi strehami. Najlepši pogled nanj je iz ptičje perspektive katerega izmed balkonov lokalov, med ozkimi ulicami pa se je prijetno tudi sprehoditi in hote ali nehote izgubiti. Stari del pa zaživi predvsem v večernem času, ko se na ulicah, v trgovinicah in na bregovih reke Thu Bon prižge na stotine pisanih lampijonov, ki so prav tako ena izmed značilnosti mesta in en najbolj prodajanih produktov. V večernih urah se predel ob reki spremeni v živahni vrvež trgovinic, tržnice, ulične hrane, lokalov. Mešanica različnih vonjav in zvokov, v ozadju katerih pa se, v starem delu mesta, iz ozvočenja na uličnih svetilkah vseskozi predvaja klasična glasba. Po reki se je mogoče zapeljati s čolni, ki so prav tako okrašeni s pisanimi lampijoni, lahko pa na bregovih reke od starejših prodajalk kupite plavajoče lampijone s svečkami, ki vam jih ženice z dolgimi palicami pomagajo postaviti v vodo. Vsako jutro je sicer na bregovih reke nato na stotine odsluženih lampijonov, ki pa jih vestni komunalni delavci sproti počistijo.

Ena največjih znamenitosti in simbol mesta Hoi An pa je več kot 400 let star pokriti japonski most, ki se prav tako nahaja v starem delu mesta. Most, poimenovan tudi Cau Pagoda, saj je v njem tudi manjši tempelj, so v 17. stoletju tu zgradili japonski trgovci. Slovi predvsem po svoji edinstveni arhitekturi in načinu gradje. Most je bil skozi stoletja deležen mnogih renovacij in vzdrževalnih del, ki se bodo pričela odvijati tudi sedaj. Imela sva srečo in neograjen most imela možnost fotografirati med večernim sprehodom najinega prvega dne v mestu. Naslednje jutro so namreč delavci okrog njega postavili gradbene panoje, ki onemogočajo pogled na most.

S kulinaričnega vidika Hoi An ne predstavlja presežkov. Na jedilniku je, zaradi bližine morja, veliko rib in morskih sadežev, sicer pa prevladuje tradicionalna vietnamska kuhinja. Po ulicah in lokalih pa je mogoče na več mestih zaslediti tradicionalen vietnamski sendvič – Banh mi. Po mnenju mnogih mesto nudi najboljše tovrstne sendviče v Vietnamu, izbira nadevov pa je res velika. Sendvič je narejen iz popečene hrustljave bagete, tradicionalno pa nadev predstavlja mešanica popečenega, na drobno narezanega ali natrganega svinjskega mesa ter mešanica sveže zelenjave in različnih omak. Kombinacij nadevov je praktično neskončno in Banh mi je lahko nadevan z različnimi vrstami mesa, hrenovkami, morskimi sadeži, jajci, s tofujem, le zelenjavo … Bagete so v državo v 19. stoletju prinesli Francozi, vendar so jih Vietnamci hitro vzeli za svoje ter okrog leta 1950 pričeli s pripravo Banh mi – ja. Sprva je bil namenjen le zajtrku, danes pa ga lahko naročimo in jemo praktično kadarkoli v dnevu ter predstavlja poceni in okusen obrok. Cene se gibljejo od 20 – 40.000 dongov (0,8 – 1,6 €).

V namestitvi, ki je bila od starega dela mesta oddaljena 15 minut hoje, sva imela na voljo tudi bazen, ki je v vročih dneh prišel še kako prav za osvežitev.

V nastanitvi pa so punujali tudi brezplačno izposojo koles, s katerimi lažje in hitreje potuješ po mestu ali pa se podaš na podeželje, do prvih vasi in riževih polj, ki so v tem času že lepe, živo zelene, barve. Med polji se v vodi in tratah pasejo vodni bivoli, v večjih vodnih kanalih pa domačini s palicami lovijo manjše ribe. Če si želite nekaj miru od mestnega vrveža, je obisk riževih polj kot nalašč za nekajurni izlet.

Po trodnevme raziskovanju in uživanju v mestu Hoi An z okolico, sva se nekaj dni nazaj, v zgodnjih jutranjih urah, odpeljala na letališče v bližnje mesto Danang, od kjer sva imela let na največji vietnamski otok Phu Quoc.

”𝓣𝓱𝓮 𝓮𝓪𝓻𝓽𝓱 𝓱𝓪𝓼 𝓶𝓾𝓼𝓲𝓬 𝓯𝓸𝓻 𝓽𝓱𝓸𝓼𝓮 𝔀𝓱𝓸 𝓵𝓲𝓼𝓽𝓮𝓷.”

Sorodne objave

Hue

Hué, ustanovljen leta 1802 kot glavno mesto združenega Vietnama, ni bil le politično, ampak tudi kulturno in versko središče pod…

Preberi več

Muzej vojnih ostankov Ho Chi Minh

Zadnji dan potovanja po Vietnamu sva želela skleniti z obiskom najbolj znanega vojaškega muzeja v mestu Ho Chi Minh, ki…

Preberi več
Khe Sanh combat base

DMZ – Vietnamska demilitarizirana cona

Vietnamska demilitarizirana cona (DMZ) je bila vzpostavljena kot ločnica med severnim in južnim Vietnamom po prvi indokitajski vojni. Med drugo…

Preberi več

Leave the first comment